5 Temmuz 2013 Cuma

AYM'den kritik iptal kararı

Anayasa Mahkemesi uzun tutukluluk süresine ilişkin dün kritik bir karara imza attı. Mahkeme, tutukluluk süresinin 10 yıl olmasının önünü açan Terörle Mücadele Kanunu’ndaki maddeyi iptal etti. Yeni bir yasal düzenleme için TBMM ’ye 1 yılda süre verildi. Eğer TBMM 1 yıl içinde düzenleme yapmaz ise tutukluluk süresi 5 yıl olacak. İptal kararı Ergenekon , KCK Ana Davası ve Balyoz Davası sanıklarını etkilemeyecek.

Geçen yıl temmuz ayında kamuoyunda ‘3. Yargı Paketi’ olarak bilenen yasayla CMK 250’nci maddeyle yetkili mahkemelerin yerine TMK 10’ncu maddeyle görevli mahkemeler kuruldu. Ancak yasaya, CMK 250’nci maddeyle yetkilendirilmiş mahkemelerde görülen davaların bu mahkemelerde devamı yönünde de bir hüküm eklendi. Bu mahkemeler, yürürlükten kaldırılan CMK hükümlerine göre iş ve işlemlerini yapıyor. Bu doğrultuda, terör ve darbe gibi suçlara ilişkin davalarda ‘tutukluluk süresi iki kat’ şeklindeki uygulama esas alınıyor.


Aynen taşındı


‘3. Yargı Paketi’ ile yapılan düzenlemede, CMK’daki tutukluluk süresine ilişkin düzenlemeler aynen Terörle Mücadele Kanunu’na aktarıldı. Bu düzenlemeyle savaş haline ilişkin bazı suçlar hariç, TCK kapsamındaki ‘silahlı terör örgütü’, ‘anayasayı ihlal’ gibi suçlarda tutukluluk süresinin en fazla 10 yıl şeklinde uygulanacağı hükmü de korundu.

CHP , ‘3. Yargı Paketi’ndeki düzenlemelerin ‘anayasaya aykırı’ olduğu iddiasıyla dava açmıştı. CHP’nin iptalini istediği hükümler arasında tutuklamaların en fazla 10 yıl olmasının önünü açan TMK’nın 10. maddesinin beşinci fıkrası da yer aldı. Anayasa Mahkemesi de dün CHP’nin iptal istemini esastan görüştü. Mahkeme, ‘terör’ ve ‘devlete karşı’ suçlarda tutukluluk süresini 10 yıl olarak düzenleyen hükmü oybirliğiyle iptal etti. Buna göre, TBMM, tutukluluk sürelerine ilişkin yeni yasal bir düzenleme yapmak durumda. Eğer bu yasal düzenleme yapılmaz ise yeni kurulan TMK 10. madde ile görevli mahkemelerde görülen davalarda yargılanan sanıklar için de tutukluluk süresi 5 yıl olacak.


Ergenekon’u etkilemeyecek


AYM’nin iptal kararı, başta Ergenekon, Balyoz ve KCK Ana davaları gibi CMK 250’nci madde ile görevli mahkemelerdeki davaları etkilemeyecek. Bu mahkemelerde yargılanan sanıklar açısında hâlâ tutukluluk süresi 10 yıl. Çünkü iptal edilen madde Terörle Mücadele Kanunu hükmü. Bu nedenle TMK kapsamında kurulan mahkemelerde görülen davaları etkileyecek. Eğer TBMM tutukluluk süresine ilişkin yasal düzenleme yapmazsa, iptal kararı önümüzdeki eylül ayında görülmeye başlanılacak olan 28 Şubat davası sanıklarını ise etkileyecek.



AYM'den kritik iptal kararı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder