5 Temmuz 2013 Cuma

Can Yücel'in eşi derdini şiire döktü

Şair Can Yücel ‘in, Muğla’nın Datça İlçesi’ndeki anıt mezarına yapılan saldırıda, sanıkların beraat etmesi eşi Güler Yücel’i üzdü. Yargı kararlarına saygılı olduklarını belirtip, adaletten, gerçeklerin ortaya çıkarılmasını isteyen Yücel, yaşadıklarını ‘Can Taşı’ adını verdiği şiirine döktü.

Mezarlığa yapılan saldırının bir insanlık suçu olduğunu ifade eden Güler Yücel, “Kanun diyorlar ama bence bu insanlık yasasına yakışmayan bir olaydır. Bunu yapan kimse insan olamaz. Sadece saygın bir insanın değil, hiç kimsenin mezarına böyle bir saldırı yapılmamalıdır” dedi.

Eşi Can Yücel’in mezarını yapan heykeltıraş Mehmet Aksoy’un anıta ‘Can Taşı’ adını verdiğini hatırlatan Yücel, “Çok güzel bir eser ortaya çıkmıştı. Buna dayanamadılar, geldiler ve kırdılar. Mezarlıkta içki içilmesi bir bahane. Bu saldırıyı tek kişinin yaptığına inanmıyorum. Bu bir örgüt, bu bir zihniyet meselesidir. Taş yıkılır, parçalanır, yok edilir ama şiirler hiçbir zaman yok edilemez” diye konuştu.



Saldırının düşünceleri ve şiirleri daha fazla yücelteceğini söyleyen Güler Yücel, “Şiir öyle bir malzemedir ki o şiir, balyozla kırılamaz, parçalanamaz; insan aklı ve dili ile çoğalır. Saldırı, Can’ı yok etmiyor, aksine Can’la çoğaltıyor. Ben Nazım’ın mezarının da Türkiye’ye gelmesini istemiyorum. Kim bilir nasıl parçalanır?” dedi.

Adaletten gerçeklerin ortaya çıkarılmasını beklediklerini vurgulayan Yücel, şunları söyledi: “Bunu yapanlara Can’ın kitaplarını vermek isterdim. Okusunlar, nasıl bir adamın mezarını yıktıklarını öğrensinler. Ben ödül ve cezadan yana değilim. Ne ödül vermeyi ne de ceza vermeyi isterim. İnsan kendi içinde hisseder bu cezayı. Eminim ki bu işi yapanların kim olduklarını bilmiyorum ama cezayı kendi içlerinde hissedeceklerdir.” Yücel, ayrıca yaşananları ‘Can Taşı’ adını verdiği şiirine döktü.


DELİL YETERSİZLİĞİNDEN BERAAT 

Datça Asliye Ceza Mahkemesi, Can Yücel’in Şehir Mezarlığı’ndaki anıt mezarına 19 Ağustos 2011 yılında yapılan saldırıyla ilgili olarak 4 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan 72 yaşındaki T.K. ile 22 yaşındaki yeğeni Ş.K.’nın, delil yetersizliğinden beraatlerine karar vermişti.



Can Yücel'in eşi derdini şiire döktü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder