8 Temmuz 2013 Pazartesi

Emanetin artık bende baba

652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde Ali Gürbüz üst üste üçüncü kez başpehlivan olarak altın kemerin ebedi sahibi oldu. Ancak bu yılki Kırkpınar’ın dikkat edilmesi gereken noktası, Antalya’nın verdiği “Biz 1 numarayız” mesajıydı. Yağlı güreşin doğduğu ve en popüler spor olduğu toprakların pehlivanları Sarayiçi’nde hemen hemen tüm kategorilerde dereceye girerken, ağalık da Antalyalı bir iş adamının oldu, tribünler sık sık “Antalya” sesleriyle inledi. Dört şampiyon çıkaran Kocaeli de ata sporunda bir ekol olduğunu kanıtladı.


Merakla beklenen ağalık açık artırımına beş kişi başvurdu. Son 5 yılın ağası, Sakaryalı iş adamı Seyfettin Selim, Edirne Belediyesi görevlisinin 200 bin TL’den başlattığı açık artırımının hemen başında “500 bin TL” diyerek iddiasını ortaya koydu. Lakin Selim’den daha istekli biri vardı, o da Antalya-Belekli eczacı Süleyman Mecek’ti… Belek Belediye Başkanı Yusuf Mecek’in de yeğeni olan Mecek, 807 bin TL’lik rekor bir rakamla ağalığı Antalya’ya götürdü. Yeni ağa omuzlarda taşınırken tribünler ‘Antalya’ sesleriyle inledi.


Başpehlivanlık güreşlerine gelince… Dünkü karşılaşmaların ardından çeyrek finale kalan sekiz başpehlivanın yarısı Antalyalı’ydı. Yarı finale geldiğimizde bu oran üçe birdi ve Antalyalı Ali Gürbüz, Orhan Okulu ve İsmail Balaban’ın yanında Ankara Büyükşehir Belediyespor pehlivanı, Ordulu Recep Kara tek başınaydı. Geçen yıl Ali Gürbüz üç Ankara BB sporcusunun arasında tek başına kalmış ama altın kemere uzanmıştı. Recep Kara’ysa bunu başaramadı ve yarı finalde, baş kategorisinde ilk senesini yaşayan İsmail Balaban’a puanlama sonunda mağlup oldu. Önceki turlarda sırasıyla Onur Balcı, Şükrü Kazan, Ahmet Selbest ve Mehmet Yeşil Yeşil’i yenen Ali Gürbüz, yarı finalde de hemşerisi Orhan Okulu’yu rahatça geçti. İsmail Balaban ise finale gelene kadar Ramazan Bircan, Ali Altun, Fatih Atlı, Şaban Yılmaz ve Recep Kara’yı saf dışı bıraktı.


Başcazgır Şükrü Kayabaş’ın sunumuyla başlayan finalde Ali Gürbüz yaklaşık 20 dakika süren bir mücadelenin ardından İsmail Balaban’ın sırtını yere getirmesini bildi. Böylece 2006’dan bu yana ilk kez başpehlivanlık güreşi normal sürede sona erdi. Gürbüz karşılaşma sonunda sevincini tribünlerle paylaştı. 1988 yılının başpehlivanı olan ve 1989’da hayatını kaybeden Recep Gürbüz’ün oğlu olan Ali Gürbüz, zaferden sonraki açıklamasında, “Babam 1988 yılında başpehlivan olmuştu ama alamadığı altın kemeri ben Antalya’ya götürüyorum. Mezarında rahat uyu baba, emanetini getiriyorum” dedi.


Her ne kadar finalde yenilse de İsmail Balaban bu yılın yıldızıydı. Geçen sezon baş altı kategorisinde üçüncü olan, geçen mart ayında Güreş Federasyonu kararıyla başa alınan Antalyalı pehlivan, baş kategorisindeki ilk kategorisinde çok güçlü isimleri yenerek finale kadar çıktı. Aynı şekilde geçen yılın baş altı birincisi Orhan Okulu da üçüncülük kürsüsüne çıkarak takdir topladı. Sarayiçi’ndeki güreşleri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu , Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Orman ve Su İşleri Veysel Eroğlu’yla Gençlik Spor Bakanı Suat Kılıç da takip etti.


BIÇAKLA SALDIRMAYA ÇALIŞTI!

Önceki gün Recep Kara’ya tartışmalı bir kararla yenilen Ahmet Kavakçı’nın kendisi gibi başpehlivan olan ağabeyi Mahmut Kavakçı dün eline aldığı bir bıçakla kule hakem heyetinin bulunduğu alana girmeye çalıştı. Yağlı Güreş Komitesi Başkanı Ahmet Taşçı tarafından uzaklaştırılan Kavakçı basın tribünü yanındaki alanda bekledi. Daha sonra gelen polis ekipleri, uzun süren ikna çabalarının ardından Mahmut Kavakçı’nın elindeki bıçağı aldı ve Er Meydanı’ndan dışarı çıkarıldı.


İŞTE ŞAMPİYONLAR:

Başpehlivan: Ali Gürbüz (Antalya), Başaltı: Abdullah Kaçmazoğlu (Kocaeli), Büyük orta: Cemali Küçükgüçlü (Antalya), Küçük orta büyük boy: Kazım San (Kocaeli), Küçük orta küçük boy: Kürşat Şevki Korkmaz (Antalya), Deste büyük: Süleyman Başar (Manisa), Deste orta: Abdülrefik Öner (Kocaeli), Deste küçük: Rıdvan Kaya (Sakarya), Ayak: Alparslan Tekmen (Sakarya), Tozkoparan: Ramazan Sarı (Kocaeli), Teşvik-2: Hamza Güneysu (İstanbul), Teşvik-1: Umur Aybey (Bursa), Minik-2: Hasan Orakçı (İstanbul), Minik-1: Serhat Kırık (Sakarya).



Emanetin artık bende baba

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder