2 Temmuz 2013 Salı

Erciş'te 11.Ulupamir Kırgız Kültür Şöleni

Ajansımızın desteğiyle düzenlenen 11.Ulupamir Kırgız Kültür Şöleni etkinlikleri Van Valisi Münir Karaloğlu, proje yararlanıcısı olan Erciş Kaymakamlığına Vekaleten Çaldıran Kaymakamı İbrahim Dündar, Van Milletvekili Fatih ÇİFTÇİ, Patnos Kaymakamı Üzeyir YILMAZ, , Van İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Nurettin ALKAN, 108.Topçu Alay Komutanı Albay M.Nuri BAŞOL, Ajansımız Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar DEMİRCİ ve çok sayıda yöreden, Erciş’ten, Van ve çevre illerden gelen misafirlerin katılımlarıyla adı gibi renkli bir Şölen havasında gerçekleştirildi.


Afganistan’ın kuzeyindeki Pamir Yaylası’ndan 1983 yılında Ulupamir Köyü’ne göç eden Kırgız Türklerinin 2001 yılından bu yana düzenlemekte olduğu Geleneksel Ulupamir Şenlikleri sayesinde son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin ilgilerinin artmakta olduğu Agro Turizm ile beraber Bölgedeki turizm potansiyelini harekete geçirmek, bölgenin tanıtımını hem bölge hem de ülke düzeyinde yaparak bölge ekonomisine katkı sağlamak ana amacının yanında; Köy’ün tanıtımını da yaparak daha organize ve profesyonel bir etkinlik yapılabilmesi için demonstrasyon amaçlı kullanılacak tanıtım materyalleri ve el işçiliği ile üretilen geleneksel ürünlerin ve yemeklerin (Çöçmörüsü, Suyuk Aşı, Türkistan ve Kırgız Pilavı Gibi)satış pazarlarının arttırılması yolu ile yerel ekonomiye katkı sağlamak özel amaçlardır.


Etkinlikler kapsamında; İstiklal Marşları(Her İki Ülke) ve saygı duruşunun ardından, günün anlam ve önemini vurgulayan protokol konuşmaları yapıldı. Daha sonra “Manas Destanı” okundu. Ulupamir Gösteri Ekibi’nin gösterilerinin ardından üst düzey yetkili ve temsilcilere “Çapan Giydirme Takdimi”yapıldı. Geleneksel ve/veya yöresel Sergilerin gezilmesinden sonra yine Geleneksel Kırgız Çadırı’nda “Kırgız Pilavı” ve diğer yöresel yemeklerin ikramının ardından Kırgız Sanatçı Roza ARMANOVA tarafından konser verildi. İki atlı takımın karşılıklı olarak belirlenen bir hedeften Oğlak Postunu atmasını hedefleyen “Gökbörü Oyunu” belki de festivalin en heyecanlı bölümünü oluşturmaktaydı. Bu oyunun devre arasında ise At Üstünde Güreş müsabakası yapıldı. Gösterilerin ardından müsabakalarda başarılı olan sporculara ödülleri Genel Sekreterimiz Dr. Emin Yaşar DEMİRCİ tarafından tebrik edilerek takdim edildi. Akşam ise Kırgızistan’dan gelen sanatçılar tarafından konser verildi.



Erciş'te 11.Ulupamir Kırgız Kültür Şöleni

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder