17 Temmuz 2013 Çarşamba

Gün içinde çok acıkıyorsanız...


 


Ramazan ayında oruç tutmak isteyen diyabet hastaları için önemli açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Kısakol, diyabet hastalarının bazı konulara dikkat ederek Ramazan ayında oruç tutabileceği belirtti. Kısakol, doktor ve diyetisyen yardımıyla günlük kalori miktarı ayarlanmış ve Ramazan ayına göre güncellenmiş bir beslenme programına uymak gerektiğinin altını çizdi. “İFTAR SAHUR ARASINDA 12-14 BARDAK SU İÇİN”


 


Doç Dr. Kısakol, oruç tutmak isteyen diyabet hastaları için şu önerilerde bulundu: “ Gün içerisindeki öğün sayısı en az üçe çıkarılmalıdır. Sahur ve iftarda 2 ‘ana’ öğün, iftardan sonra 1-1,5 saat arayla bir veya 2 kez ‘ara öğünler yenmelidir. İlaçların programı iftar ve sahurda alınacak şekilde hekiminizle birlikte yapılmalıdır. Uzun süre susuz kalınca, böbrek fonksiyonları bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Diyabet hastalığının en çok hasar verdiği organlardan birisi olan böbrekleri korumak için iftar ile sahur arasında en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içilmelidir.”


 


Ekmek, pide, hamur işi yiyecekler, pirinç pilavı, makarna, patates ile şekerli yiyecekler gibi kan şekerini yükseltme potansiyeli yüksek gıdaların tüketiminin kısılmasını isteyen Dr. Kısakol, şöyle devam etti: “Süt, peynir, yoğurt, yumurta, zeytin, sebze, kepekli ekmek veya ızgara tavuk gibi ‘proteinden zengin’ besinler ve domates, salatalık ve meyve çeşitlerinin bulunduğu ‘kahvaltı tarzı’ beslenme tercih edilmelidir. Mutlaka çorba, sebze ve zeytinyağlı yemekler tüketilmelidir. Gün içerisinde aşırı acıkma sorunu varsa kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi protein ağırlıklı besinleri tüketilmelidir. Su, birden ve hızlı şekilde içilmemelidir. Bu şekilde su tüketimi mide-barsak sistemindeki ani genişlemeye bağlı olarak, kan basıncında ani düşüklük ve buna bağlı baş dönmesi ve bayılmaya neden olabilir.”


 


Yemeklerin çok hızlı yenmemesi uyarısında bulunan Kısakol, “Çünkü gıda miktarının fazlalığına ve fazla hava yutulmasına bağlı olarak, mide ve onikiparmak bağırsağı fazla genişler ve kan şekeri hızla yükselir. Kan şekerini düşürmek için insülin hormonu seviyesi hızlı bir şekilde yükselir ve kan şekerini hızlı bir şekilde düşürür. Bu duruma bağlı olarak, yemeği takiben halsizlik, uyuma isteği, baş dönmesi, terleme gibi şikâyetler oluşabilir. İftarda aşırı şerbetli, yağlı, hamur işi tatlılar yerine, ölçüyü kaçırmadan, sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.”



 


 


 


Kaynak: CİHAN



Gün içinde çok acıkıyorsanız...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder