16 Temmuz 2013 Salı

Haziran Ayında 'Karlı Pekmez' Keyfi

Van Gölü sahilinde bulunan Bitlis’in Ahlat ilçesinde faaliyet gösteren Selçuklu Fotoğraf Kulübü Kültür ve Turizm Derneği üyeleri, 6 yıldan bu yana geleneksek Nemrut Zirvesi tırmanışını gerçekleştiriyor. Yanlarında hakiki üzüm pekmezi de götüren Ahlatlılar, Lokman Hekim’in ilaçlarından olan karlı pekmezi zirvede şifa niyetine yiyor. Zirvedeki karın temiz ve yağmursuz olmasının şart olduğunu belirten grup üyeleri, karlı pekmezin zirvede yenilmesinin daha lezzetli ve şifalı olduğunu da belirtti. Zirvede kimisi karlı pekmezi ilk kez tadarken, kimisi ise yanlarında getirdikleri dondurma külahına önce karı doldurdu, ardından üzerine pekmez dökerek soslu dondurma gibi yemeyi tercih etti.


 


Zirvede karlı pekmezi anlatan fotoğrafçılar, “Karlı pekmez; karın temiz yerinden alınıp üzerine pekmez dökülerek yapılan doğal bir dondurmadır. Karın üzerine pekmez dökülerek yapıldığından adına karlı pekmez denir. İlçemizde de özellikle Nemrut Dağı eteklerinde bu mevsimde kar bulunur. Fazla güneş görmeyen yerlerde, karların biriktirildiği büyük kar çukurları vardır. Bu karlar metal veya sert cisimlerle üstü temizlenir ve karın en temiz yerinden alınarak bir tabağa bırakılır. Üzerine pekmez dökülerek yenilir. İlçemizde ise yıllarca kar kuyularında biriktirilen karlarla dondurma yapılırdı. İnsanın içini ısıtan pekmezin karla buluşmasının tadına bakmak için insanların bu aylarda yüksek kesimlere çıkmaları kaçınılmaz oluyor” dedi. Zirveye karlı pekmez yemek için çıkan Ahlat Gezi ve Yürüyüş Ekibi Başkanı Şeref Şerefoğlu (75) da, zirvede karlı pekmez lezzetini şifa için tattıklarını söyledi. Şerefoğlu, Lokman Hekim’in yılda bir kez karlı pekmez yemenin şifalı olduğunu söylediğini belirtti


 


. Gaziantep’ten etkinliğe katılan Servet Özoğlu ise, memleketlerinde hiç kar görmediklerini, bu mevsimde hem kar görmenin hem de tatmanın farklı duygular oluşturduğunu ifade ederek, herkesi buraya davet etti. Bitlisnews



Haziran Ayında 'Karlı Pekmez' Keyfi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder