4 Temmuz 2013 Perşembe

Kamuda 2, Özelde 7 kat arttı muayeneler Kamuya,ameliyatlar Özele kaydı

. Son 10 yılda kamu, özel ve üniversite hastanelerinde toplam 35 milyonun üzerinde ameliyat yapıldı. 2012’de kamuda yapılan ameliyat sayısı iki kat artarak 2 milyon 298 bini buldu. Fakat özel sektördeki ameliyat sayısı yediye katlandı ve bir milyon 444 bine çıktı.


 


Vatandaşlar, yeterli hizmet verilmemesi nedeniyle özel hastanelerin tercih edildiğini düşünüyor. İnsanlar mecburen özel hastanelerde tedavi olmak zorunda kalıyor. Çünkü devlet hastanelerinden alınan hizmetler yetersiz kalıyor.


 


Ameliyatların aksine kamu hastanelerinde aynı dönemde ayakta muayene sayısının artması dikkat çekti. Geçen senenin verilerine göre hastanede kişi başı muayene sayısı kamuda 3,4 olurken özelde 0,8’de kaldı.


 


Kamu hastanelerinin yetersiz olduğuna inanan vatandaşlar, özellerdeki imkanların daha fazla olduğuna dikkat çekiyor. Özel hastanelerin tercih edilmesindeki esas meselelerden biri de kamu hastanelerine olan güvensizlik olarak açıklanıyor.


 


Sağlık Bakanlığı’nın istatistiklerine göre son 10 yılda yapılan 35 milyon ameliyatın 20 milyonu kamu hastanelerinde, 9 milyonu özelde, 6 milyonu ise üniversitelerde gerçekleştirildi. Yatan hasta sayısında da yıllara göre artış en fazla özelde gerçekleşti.


 


Van’daki ameliyat durumunu Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Uzman Dr. Mehmet Nuri Acar’a sorduk. Van’da günde 100 ile 120 adet arası ameliyat gerçekleştiriliyor. Hastaların özelde ameliyat olma gerekçelerini anlatan Acar, yoğunluğa rağmen hizmet verebilecek kapasitede olduklarını söylüyor.



Kamuda 2, Özelde 7 kat arttı muayeneler Kamuya,ameliyatlar Özele kaydı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder