3 Temmuz 2013 Çarşamba

Van'da 'Milli Devletten Medeni Devlete Türkiye' Konferansı

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Tuşba Toplantı Salonu’nda düzenlenen konferansa İstanbul Şehir Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özel konuşmacı olarak katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Van Şube Başkanı İsmail Say, konferansın herkese hayırlı olması dileklerinde bulundu.

Daha sonra kürsüye çıkan İstanbul Şehir Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özel, ‘milli devlet’ diye anılan devletlerin aslında ulus devleti olduğunu vurguladı. Ulus devletlerin Avrupa kökenli olduğuna dikkat çeken Özel, “Bundan yaklaşık 100-150 yıl önce Avrupa ülkeleri, birçok prenslik ve ufak devletçiklerden oluşuyordu. Bunlar zamanla birleşerek ‘ulus’ devletlerini kurdular” dedi.

Batı ülkeleri için faydalı olan ulus devlet anlayışının İslam coğrafyasına uygun olmadığını ifade eden Özel, “İslam coğrafyası, medeniyetler kuran büyük devletlerden oluşuyordu. Bu büyük devletler şayet ‘ulus’ devletlere bölünürse, bunun onların aleyhlerine olacağını biliyorlardı. Bugünkü manzara da bunu gösteriyor. Eğer etkin devlet olmak istiyorsak, bize dayatılan, bize ait olmayan ulus devlet modelinden vazgeçilip, medeni devlet olunması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Konferans, soru ve cevap bölümü ile son buldu.



Van'da 'Milli Devletten Medeni Devlete Türkiye' Konferansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder