30 Temmuz 2013 Salı

Van Gölü sahili resmi kurumların işgali altında!


Van Gölü, çevresindeki tarihi ve doğal güzelliklerle bölge açısından büyük bir turizm yeri olması gerekirken, tam tersine bir durum söz konusu. Van, Erciş, Tatvan, Edremit, Adilcevaz, Ahlat ve Gevaş’ın yer aldığı kıyı şeridinde, bazı bölgeler devlet kurumları tarafından parsellenmiş durumda. Sahil şeridinde özellikle de yerleşim yerlerine yakın ve kullanılmaya en müsait alanları “tatil kampları” adı altında parselleyen resmi kurumlar, sahili işgal etme görüntüsü veriyor.


Kıyı Kanunu ne diyor?


1990 yılında yürürlüğe giren ve 2005 yılında revize edilen 3621 sayılı Kıyı Kanunu’nda, “Deniz, tabii ve suni göl ve akarsu kıyıları ile bu yerlerin etkisinde olan ve devamı niteliğinde bulunan sahil şeritlerinin doğal ve kültürel özelliklerini gözeterek, koruma ve toplum yararlanmasına açık, kamu yararına kullanım esastır” denilmesine rağmen, kanun yine öncelikli olarak devletin resmi kurumları tarafından ihlal ediliyor.


Kıyı Kanunu’na rağmen yurttaşlar faydalanamıyor


Kıyıdan 100 metre mesafeye kadar yapılaşmanın yasak olduğu belirtilmesine rağmen Van Gölü sahilinin sıfır noktasında yapılar inşa ediliyor. Kıyı Kanunu uygulaması gereken kamu kurumları, gölün en gözde sahillerine eğitim ve dinlenme tesisleri adı altında yapılar inşa ediyor ve çevresi de tel örgülerle çevriliyor. Göl çevresinde Emniyet Müdürlüğü, Jandarma, Karayolları, DSİ, Maliye, Su Sporları vb. kurumların kendilerine ait özel kampları bulunuyor. Bunun yanında birçok otel gibi özel işletmeciler de yine valilik ya da yetkili kaymakamlıklar tarafından verilen izinlerle kıyıları işgal etmesi ile birlikte Van Gölü, adeta Vanlılara yasaklı hale geldi. Yurttaşlar, kamu kurumlarının işgal etmediği alanlara ise, göl suyu temiz olmadığı için giremiyor.


‘Devlet kurumları kıyıları pervasızca kullanıyor’


Van İl Genel Meclis üyesi ve ÇEV-DER Başkanı Ali Kalçık, Kıyı Kanunu’na 146 ülkenin başbakanının imza attığını söyledi. Bu kıyı kanunu ve kıyı kenar çizgisinin göl, akarsu, çay, deniz olduğu yerde suyun vurduğu yerden itibaren yüz metrelik alanın halka açık alan olduğunu belirten Kalçık, bu alanın savaş koşulları dışında kullanılamayacağını söyledi. Bugün dünya harikası olan Van Gölü’nün birçok resmi kurum tarafından işgal edildiğini ve kirletildiğini dile getiren Kalçık, şunları söyledi: “İnsanlarımız kıyı kenar kanunundan faydalanamamaktadır. Devlet Hava Meydanı 2 km kıyıyı işgal etmiş ve tel örgülerle çevirmiş, DSİ kampı 1.5 km işgal etmiş ve oralara bekçi bırakmış. Birçok otel ve özel restoran sahili tamamen kapatmış. Resmi kurumlar bu kadar kanunsuzluk yapıyor. Bugün oralara girmek imkansızdır. Emniyetin de kampı var, en sonda çok güzel bir sahilde Jandarma kampı var. Bunların önünde bile durmak mümkün değil. Böyle devletin pervasızca yaptığı bir hukuksuzluk söz konusu. Kıyı kenar çizgileri herkese açık olmalı.”


Bu ihlallerin sorumlularının valilik ve resmi kurum yetkilileri olduğunu belirten Kalçık, komisyonlar kurup birçok defa valiliğe başvurmalarına rağmen söz konusu ihlalin durdurulmadığını belirtti. DİHA


 




Van Gölü sahili resmi kurumların işgali altında!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder