16 Temmuz 2013 Salı

Van Gölündeki İnci Kefali Balığının Göçü Sona Erdi

Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Dünya’da sadece Van Gölü’nde yaşayan ve her yıl 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde göl çevresindeki tatlı sulara göç ederek yumurtalarını bırakan inci kefali balığının üreme dönemini tamamlandığını belirtti.


 


Doğa Gözcüleri  Derneği Başkanı, YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa  Sarı, Dünyada sadece Van Gölü Havzası’nda yaşayan endemik inci kefali  balığının üreme döneminin sona erdiğini söyledi. Sarı, her yılolduğu gibi bu yıl daderneklerinininci kefali balığının sürdürülebilir balıkçılıkyönetimine kavuşması için yapılanuygulamalara  katıldıklarını,yenistratejilergeliştirip yapılanlarıizleyerekyol  göstermeye çalıştıklarını belirtti.


 


 


 


İnci kefali balığının esas yaşam  alanı olan Van Gölü’nden, göl sularının tuzlu-sodalı suları nedeniyle  üremesine uygun olmadığından çevresindeki akarsulara göç etmek zorunda  kaldıklarını ifade eden Sarı, “Göç, göl çevresinde yer alan  büyüklü-küçüklü yaklaşık 101 adet akarsuya doğru yapılmaktadır. Üç  yaşından yedi yaşına kadar erkek-dişi tüm balıklar akarsulara göç ederek  üremeyi gerçekleştirdikten sonra geri dönmektedir. Bu yüzden balığın  üreme alanı sadece birkaç büyük akarsu değil göl çevresindeki tüm  akarsular olduğu unutulmamalıdır. Üreme dönemi öncesi Van Valiliği ile  Bitlis Valiliğinin katılımıyla yapılan koordinasyon toplantısı ile iş  bölümü yapılmış, koruma faaliyetlerinin 24 saat esasına göre  yapılabilmesi için ilgili kurumlar buna uygun personel  görevlendirmiştir. Van İl Özel İdaresi tarafından koruma çalışmalarında  kullanılmak üzere Tarım İl Müdürlüğü aracılığıilearaçlarkiralanmışve  bu araçlarkorumahizmetini yürüten kurum-kuruluşlara tahsis edilmiştir  “dedi.


 


 


 


İnci kefali balığının tanıtılması amacıyla 2010 yılında  ilki gerçekleştirilen “İnci Kefali Göçü KültürveSanatFestivali”nin bu  yıl dördüncüsü ‘Uluslar arası’ olarak gerçekleştirildiğini ifade eden  sarı, “Festival süresince göç gözlem alanını yaklaşık 30 bin kişi  ziyaret etmiş ve çok sayıda TV kanalı inci kefali göçünü canlı olarak  seyircileriile buluşturmuştur. Derneğimizfestivalileinci kefalinin  son 20 yılın en iyitanıtımınaulaştığını düşünmektedir. Festival  alanınınçevredüzenlemesiningüçlendirilmesi, işletmesinin  profesyonelleştirilmesiile bu tanıtımın daha da artması beklenmektedir.  Kaçak avcılık açısından tam bir gerilim noktası olarak değerlendirilen  Muradiye Değirmen Mevkii’nde,  inci kefalinin tanıtımına katkı  sağlayacak bir çevredüzenlemesi yapılmıştır. Çevredüzenlemesinden  sonra 24-25 Mayıs 2013tarihlerindedüzenlenen Muradiye Şelalesi Kültür  veSpor Şenliği’nin açılış başta olmak üzere birçok etkinliği burada  yapılarak, dikkatler inci kefali göçüne çekilmiştir.


 


 


Dünya serbest  dalma şampiyonu Şahika Ercümen, inci kefalinin kutsal göç yolculuğuna  dikkat çekmekamacıyla 1 Haziran 2013tarihindeVan Gölü’nde 61 metre  serbest ağırlık dünya rekoru denemesi yapmış; bu rekor ulusal ve  uluslararası medyada inci kefali için kırılan rekor olarak yer almıştır”  şeklinde konuştu.


 


  “İNCİ KEFALİ FESTİVALİNİN BU YILKİ ETKİNLİĞİNE BAKAN KATILDI”


 


 


Muradiye ilçesinde gerçekleştirilen festivale Kalkınma Bakanı Sayın  Cevdet Yılmaz’ın, Erciş’te ise gerçekleştirilen festival ile Şahika  Ercümen’in Dünya rekoru denemesine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı  Sayın Fatma Şahin ile birlikte milletvekillerinin katıldığını ifade eden  Sarı, “Hem bakanlarımızın katılımı, hem milletvekilleri, hem de çok  sayıda üst düzey bürokratımızın inci kefali ile ilgili etkinliklere  katılımı inci kefalinin korunması yönünde yapılan çalışmalara güç  vermekte, tanıtımı artırmaktadır. 2013 yılı üreme döneminde akarsularda  su kesilmesi veya su paylaşımı sorunları yaşanmamış ve buna bağlı olarak  ta toplu balık ölümleri olmamıştır. Gelecek yıllarda ilgili  yöneticilerin bu yıl gösterdikleri hassasiyeti sürdürmesi ümit  edilmektedir. Akarsulardan kum alma ve üreme habitatlarını tahrip etme  olayları 2013 yılı üreme dönemi içinde ne yazık ki devam etmiştir. İnci  kefalinin korunması için 4 aşamalı koruma çabası sürdürülmektedir. Bu  dört aşama aslında birbiri ile ilişkili dört halkalı bir zincir gibidir”  dedi.


 


  “AKARSULARDA BALIK AVLANMADAN ÖNCE TEDBİR ALARAK AVCILIĞIN ÖNLENMESİ”


 


 


2011 yılı üreme döneminde Van İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı  birimler, başta Muradiye ve Erciş İlçe Jandarma Komutanlıkları olmak  yaptıkları uygulamalar ile balığın avlanmasına büyük ölçüde engel  olduklarını ifade eden sarı, “Akarsular ve mansaplarda yürütülen bu  başarılı çalışmaların gelecek yıllarda geliştirilerek sürdürülmesi kaçak  avcılığı minimum düzeylere indirmede en etkin yol olarak görülmektedir.  Kaçak olarak avlanmış balıkların taşınmasının önlenmesi. Bu aşamada  Özellikle Muradiye’de çok başarılı uygulamalar yapılmış olup, gelecek  yıllarda bu uygulamaların geliştirilmesi faydalı olacaktır. Yollarda  oluşturulan kontrol noktalarından bazıları etkin olarak  çalıştırılmamıştır. Özellikle Gedikbulak köyü civarında geçmiş yıllarda  uygulanan yol kontrolleri bu yıl neredeyse hiç yapılmamıştır” dedi.


 


 


  KAÇAK OLARAK AVLANMIŞ BALIKLARIN SATIŞININ ÖNLENMESİ


 


Bu üçüncü aşamanın bir şekilde kaçak olarak avlanmış ve kent  merkezlerine sokulmuş balığın satışının engellenmesini içerdiğini ifade  eden Sarı, “Bu aşamanın etkin uygulanması için koordinasyon toplantısı  ile ekipler kurulmuş olmasına rağmen, kaçak balıklar kent merkezlerinde  ciddi bir engelle karşılaşmadan satılabilmiştir. Geçmiş yıllara kıyasla  Van Belediyesi, daha ciddi tedbirler alsa da bu ne yazık ki bu tedbirler  etkin bir şekilde uygulanamamıştır. Kaçak balık satışına  rastlanıldığında aranan emniyet birimleri her defasında müdahale etmiş,  ancak ne kurulan ekipler ne de zabıta ve emniyet birimleri şikayet  olmadıkça kaçak balık satışına etkin müdahalede bulunmamıştır. Kaçak  avcılığın azaltılmasında önemli bir aşama olan satışın önlenmesi,  gelecek yıllardaki koordinasyon toplantılarında daha etkin olarak  planlanmalı ve uygulanması şikayete bağlı olmaktan çıkarılarak kurulan  ekiplerin sürekliliği sağlanmalıdır” dedi.         2013 yılı üreme  döneminde son 20 yıllık uygulamalar dikkate alındığında kaçak avcılık  oranı en düşük seviyeye ulaştığını ifade eden sarı, “2013 yılı kaçak  avcılık rakamları derneğimiz tarafından halen değerlendirildiği için  kesin rakamlar verilemese de genel olarak yakalanan kaçak manyat ve  uzatma ağı sayısı geçmiş yıllara göre artmış, yerinde müdahale edilen  olay sayısı artmış, ele geçirilen kaçak avlanmış balık içindeki canlı  balık miktarı artmış.


 


 


 


Tüketici tarafından doğrudan kolluk kuvvetlerini  arayarak yapılan ihbarlar çoğalmış ve kaçak avlanan balık miktarının  toplam avcılık içindeki oranı düşmüştür. Son beş yılda olduğu gibi bu  yılda kaçak avcılık, köylülerden daha çok çeşitli kurumlar içinde de  uzantıları olduğu düşünülen organize olmuş kaçakçılar tarafından  yapılmıştır. Kaçak avcılığın caydırıcı olmayan cezaları ve araçlara ceza  uygulanan cezanın 15 günle sınırlı olmasından cesaret alan bu  kaçakçılık şebekeleri, yeni yasal düzenlemeler ve ancak kurumlar  içindeki bağlantıları kesilerek durdurulabilecektir. Özellikle kaçak  balık taşımada kullanılan araçların bu yıl başlatılan 15 gün trafikten  men edilmesine ilişkin uygulamanın, gelecek yıllarda en az 3 aya  çıkarılması yönünde yapılacak bir yasal düzenlemenin caydırıcı olacağı  düşünülmektedir” şeklinde konuştu.


 


 


 


Doğa Gözcüleri Derneği olarak  yukarıda sıralanan değerlendirmelerin  her yıl kaçak avcılığın  önlenmesinde daha ileriye doğru gidildiğinin en net ifadesi olduğunu  altını çizen sarı, “Bu değerlendirmeler kapsamında işaret edilen  eksiklikler, yapılanları takdir etmeme olarak değerlendirilmemeli.  Aksine gelecek yıllarda daha etkin uygulamalar için bir yön gösterme  olarak dikkate alınmalıdır. 20 yıldır sürdürülen uygulamaların en iyi  takipçisi olan derneğimiz, kaçak avcılıkla mücadelenin güçlüklerini ve  sıkıntılarını en iyi bilen kurumlardan olarak asla yapılanları  küçümsememekte ve yapılanlara inci kefali adına minnet duymaktadır. Bu  kapsamda Doğa Gözcüleri Derneği olarak inci kefalinin üreme döneminde  kaçak avcılığın önlenmesi. İnci kefalinin tanıtılması ve sürdürülebilir  balıkçılık için bilinç oluşturma çabalarına destek olan tüm kurum,  kuruluş ve kişilere teşekkür eder; koruma çalışmalarında görev üstlenen  tüm kurum ve kuruluş amirleri ile çalışanlarının çabalarına duyduğumuz  saygı ve minneti kamuoyuyla paylaşırız.


 



Van Gölündeki İnci Kefali Balığının Göçü Sona Erdi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder