Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, riskli meslekler için mesai saatlerini yeniden düzenledi. Artık termik santrallerde, çelikhanelerde, maden ocaklarında çalışan işçiler günde en fazla 7,5 saat mesai yapacak. civa işi yapanlar günde en fazla 6, kurşun işi yapanlar ise en fazla 4 saat çalışabilecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırladığı ‘sağlık Kurulları Bakımından Günde Azami Yedi Buçuk Saat Veya Daha Az Çalışılması Gereken İşler hakkında Yönetmelik’ Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Riskli işlerde çalışanların sağlık kuralları bakımından çalışabilecekleri azami sürelerin düzenlendiği yönetmelik ile günde ancak 7,5 saat çalışılacak işlerle, 7,5 saatten daha az çalışılacak işler listesi oluşturuldu. Buna göre kurşun üretilen galenit, serüzit gibi cevherlerin çıkarılmasına ilişkin maden ocağı işleri, kurşun levha ve lehimlerin alevle kesilmesi, kurşunlu boyaların yakılması, içinde kurşun olan boya ve vernik gibi maddelerin kullanıldığı emaye, kauçuk, çini, cam, oyuncak yapımı, otomobil boyacılığı, harf matbaacılığı gibi işlerde günde en fazla 7,5 saat çalışılacak.
Yönetmeliğe göre sağlık kuralları bakımından günde ancak yedi buçuk saat veya daha az çalışılması gereken işleri belirlendi. Bir çalışanın günde ancak yedi buçuk saat çalıştırılabileceği işler şu şekilde listelendi:
“Kurşun ve arsenik işleri, Cam sanayii işleri, Cıva sanayii işleri, Çimento sanayii işleri, Kok fabrikalarıyla termik santrallerdeki işler, Çinko sanayii işleri, Bakır sanayii işleri, Alüminyum sanayii işleri, Demir ve çelik sanayii işleri, Döküm sanayii işleri, Kaplamacılık işleri, Karpit sanayii işleri, Asit sanayii işleri, Akümülatör sanayii işleri, Kaynak işleri, Madenlere su verme işleri, Kauçuk işlenmesi işleri, Yeraltı işleri (Maden ocakları işleri), Radyoaktif ve radyoiyonizan maddelerle yapılan işler, Gürültülü işler, Su altında basınçlı hava içinde çalışmayı gerektiren işler, Pnömokonyoz yapan tozlu işler, tarım ilaçları kullanımı işleri.”
Bu işlerde çalışan işçiler belirtilen günlük azami iş sürelerinden sonra diğer herhangi bir işte çalıştırılamayacak.
KURŞUN İŞLERİNDE KURU TOZLARI KALDIRANLAR EN FAZLA 4 SAAT ÇALIŞACAK
Yönetmelikte ayrıca bir çalışanın günde 7,5 saatten daha az çalıştırılması gereken işlerle bunların her birinde en çok kaçar saat çalıştırılacağı durumlarda tespit edildi. Su altında basınçlı hava içinde çalışmayı gerektiren işlerden olan dalgıçların 18 metreye kadar 3 saat, 40 metreye kadar olan derinliklerde yarım saat olarak çalışabileceği belirtildi. Cıva izabe fırınlarında görülen işler, elementer cıva bulunan ocaklarda görülen işler, karbon sülfürden etkilenme tehlikesi bulunan işler ve karbamatlı ve organik fosforlu insektisitlerin yapımı, paketlenmesi, çözelti olarak hazırlanması ve uygulanması işlerde görevliler 6 saat çalıştırılabilecek. Kurşun izabe fırınlarının teksif odalarında biriken kuru tozları kaldırma işleri çalışanları için en fazla belirlenen süre ise 4 saat.
Yönetmelikte sayılan işlerden herhangi birinin veya birkaçının sürekli olarak yapıldığı işyeri işverenleri, bu işlerin çeşit ve niteliklerini, yapılma zamanlarını, anılan işlerde çalışanların erkek ve kadınlar ayrı ayrı gösterilmek suretiyle sayılarını, işe başlamadan önce işin yürütüldüğü yerin bağlı bulunduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne Ekim ayından itibaren yazılı olarak bildirecek.
Bu işlerin dışındaki mesleklerle ilgili başvurular, kullanılan maddelerin özellikleri, uygulanan teknoloji ve alınan teknik ve idari toplu koruma önlemleri de göz önünde bulundurulmak ve Sağlık Bakanlığının görüşü alınmak suretiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından karara bağlanacak.
Mesai saatlerine ayar!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder