28 Haziran 2013 Cuma

Bahçesaray'da 1 yaşndaki Zehra da 55 yaşındaki Huri nine de vuruldu

Zehra Ağaç 1 yaşında. Yunus Sabırlı 2 yaşında. Bahar Turan 3 yaşında. Eylem Elmalı 4 yaşında. Hamim Yaşar 4 yaşında. Muhammet Yaşar 5 yaşında. Sevim Ağaç 7 yaşında.


Azat Sabırlı 7 yaşında. Soson Turan 10 yaşında. Hürriyet Sevgili 12 yaşında. Nezahat Elmalı 12 yaşında. Yıldız Güzel 13 yaşında. Azime Elmalı 14 yaşında. Semra Sabırlı 17 yaşında. Menice Yaşar 18 yaşında. Gülnaz Söylemiş 18 yaşında. Hediye Turan 20 yaşında. Hikmet Sabırlı 20 yaşında. Neşide Ağaç 32 yaşında. Sedef Elmalı 35 yaşında. Muhteber Sabırlı 35 yaşında. Beypun Sevgili 40 yaşında. Müzeyyen Yaşar 42 yaşında. Huri Samsar 55 yaşında. Bu 24 insan vahşice katledildi. 52 yaşındaki Ahmet Sevgili ise yaralı olarak kurtuldu ancak o da akli dengesini kaybetti. 14’ü çocuk, 24 kişi hayattan koparıldı. Korucu diye katledildiler ama köylüler, korucu değildi. Aksine devlet tarafından korucu olmaları için baskı yapılıyordu.


 


Sündüs yaylası katliamı. Tam 20 yıl önce Van’ın Bahçesaray İlçesi’nde meydana gelen bir katliam yürekleri dağladı. 18 Temmuz 1993’de 14′ü çocuk 24 kişinin JİTEM tarafından öldürülmüş olabileceği söyleniyor. PKK’ya yönelik suçlama yapılasa da o dönemde devletin katillerin bulunması için hiçbir işlem yapmaması şüpheleri JİTEM’e yönlendiriyor.


 


Mazlum-Der Van Şubesi Başkanı Yakup Aslan da şüphelerin JİTEM üzerinde yoğunlaştığına inanıyor.


 


Çobanların beyanına göre olay günü çok sayıda askeri helikopter iniş ve kalkış yaptı. Olayda hem G3 mermileri hem de uzun namlulu silahlara ait mermiler kullanıldı. Savcı olay yerine gitmedi. Vahşilerin işlediği katliam, ilçedeki küçük bir sağlık ocağının önünde yapılan otopsinin ardından sadece 2 sayfalık bir tutanakla kapatıldı. Katillerin köylülerle bozuk bir Kürtçe ile konuştuğu biliniyor.


 


Aile üyeleri de derin devletten şüpheleniyor.


 


İnsanlıktan nasibini almayanlar olaydan sonra Bitlis’in Hizan İlçesi’ne doğru kaçtığı belirtiliyor. İki jandarma komando timi, 2 iç güvenlik jandarma timi ve 2 korucu olayın PKK tarafından yapıldığı yönünde tutanak tuttu. Tutanak 19 Temmuz 1993’te HRK. Asayiş 0621 – 281 – 93/ 1797 sayılı tutanak olarak kaydedildi. PKK olayı üstlenmedi.


 


Bir dönem ailelerin başvurduğu Av. Veysi Yavuzalp da olayın Ergenekon tarafından yapılmış olabileceğine dikkat çekiyor.


 



Bahçesaray'da 1 yaşndaki Zehra da 55 yaşındaki Huri nine de vuruldu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder