27 Haziran 2013 Perşembe

Gezi eylemi mahkemeleri dolduracak


 Gezi Parkı’nda, 27 Mayıs akşamında duvarın inşaat çalışması sırasında yıkılması üzerine başlayan gösteriler, ertesi gün polisin sert müdahalesiyle tüm ülkeye yayıldı. Twitter kullanıcılarından Çarşı Grubu taraftarlarına, bir kamyonet kasasında gözaltına alınan ’23 Zileli’den baret satıcılarına varıncaya kadar, 5 bini aşkın insan hakkında adli işlem yapıldı. Göstericilerden 85’i tutuklandı. Operasyonların sürdüğü düşünüldüğünde bu eylül ayından itibaren bütün Türkiye ’de yüzlerce davanın açılması ve binlerce kişinin sanık durumuna düşmesi anlamına geliyor.

İçişleri Bakanlığı verilerine göre, Gezi Parkı gösterileri sürecinde 81 şehrin 79’unda eylem yapıldı. Sadece Bingöl ve Bayburt’ta gösteri düzenlenmedi. Bini aşkın eylem, gösteri ve basın açıklaması gerçekleştirildiği tahmin ediliyor. Eylemlerde an az 2. 5 milyon insan sokağa döküldü. Gösteriler İstanbul, Ankara , İzmir , Adana, Mersin, Hatay ve Eskişehir’de polisle günlerce süren sıcak çatışmaya dönüştü. Ankara’daki bu iklim hâlâ devam ediyor. Hatay’da Abdullah Cömert başına isabet eden gaz fişeğiyle; Ankara’da Ethem Sarısülük polis kurşunuyla, İrfan Tuna gazdan etkilenerek, İstanbul’da Mehmet Özvarışlı da yolu kesmek isterken arabanın altında kalarak öldü. Adana’da da Komiser Mustafa Sarı göstericileri kovalarken bir inşaattan düşerek can verdi.


12 KİŞİ GÖZÜNÜ KAYBETTİ


Türk Tabipleri Birliği’nin 21 Haziran tarihli verilerine göre, 13 ildeki hastanelerin ve revirlerin kayıtlarına göre, en az 60’ı ağır 7832 yaralı vardı. 12 kişi biber gazı fişeğinin isabet etmesi sonucu gözünü kaybederken, 20 kişi kafa travması geçirdi, bir kişinin dalağı alındı. 600’e yakın polis yaralandı. Gezi Parkı direnişi 16 Haziran’daki müdahaleyle park boşaltıldıktan sonra ‘Duran Adam’ eylemleri ve ilçelere taşınan ‘Park Forumları’ ile biçim değiştirerek devam etti. ‘Twitter’ kullanıcılarından baret satıcılarına, Çarşı Grubu taraftarlarına varıncaya dek, binlerce insan gözaltına alındı. 2012’de başlatılmış yasadışı örgüt dosyaları Gezi Parkı ile güncelleştirilerek, eylemcilerin örgüt talimatıyla hareket ettikleri iddiasıyla operasyonlar yapıldı.


85 KİŞİ TUTUKLANDI


İstanbul’da 40, Ankara’da 22, İzmir’de 14, Adana’da yedi, İzmit’te iki olmak üzere toplam 85 kişi tutuklandı. Tutuklu sayısının 100’ü geçeceği tahmin ediliyor. Bu, özellikle Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. maddesiyle yetkilendirilmiş savcılıklar ve mahkemelerin daha yoğun çalışacağı anlamına geliyor. Yargıçlar Sendikası İstanbul Temsilcisi Nuh Hüseyin Köse, “Örgüt gibi soyut bir kavram üzerinden suçlamada bulunulması bizleri endişelendiriyor. Örgüt üyesi olma suçu kolay kolay ispat edilemeyen bir suçtur. Özellikle hükümetin ve göstericilerin karşı karşıya geldiği olayları bastırabilmek adına sert bir dil ve arkasından polislerin kabul edilebilir olanın ötesinde güç kullanması, yargının bu güçten ve iktidar söyleminden etkilenmesi anlamına gelebilir. Bu da endişelerimizi arttırıyor. Yargı hakem olarak kalmalıdır” diye konuşuyor.




Gezi eylemi mahkemeleri dolduracak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder