25 Haziran 2013 Salı

Beşiktaş ve Fener'e UEFA'dan ceza: Futbol'un kara günü

3 Temmuz 2011’de başlayan ‘Şike Soruşturması’ sürecinin mahkeme kısmı ülkemizde halihazırda Yargıtay’ın vereceği kararı beklerken UEFA Disiplin Kurulu yeni sezon öncesi kararını verdi. Fenerbahçe’ye 2 yıl ve Başkan Aziz Yıldırım ile beraber toplam 5 yöneticisine ‘ömür boyu futboldan men’, Beşiktaş ’a da 1 yıl ve eski yöneticisi Serdal Adalı ile eski teknik direktörü Tayfur Havutçu’ya da ‘ömür boyu futboldan men’ isteyen kurumun nihai kararları buna benzer oldu.


Beşiktaş yine yok!

Kişilere ceza vermeyip müfettişlerinden ek rapor isteyen UEFA Disiplin Kurulu, Beşiktaş’a 1 yıl, Fenerbahçe’ye de 2+1 yıl Avrupa Kupaları’ndan men cezasını verdi.


Geçen yıl mali kriterlere uymadığı gerekçesiyle Avrupa Kupaları’ndan 1 yıl men edilen Beşiktaş’a bu yıl da Avrupa kapısı kapandı. İki ekibin de bu karara itiraz hakkı bulunurken, bu haklarını 3 gün içerisinde kullanmaları gerekiyor. Haklarını UEFA Tahkim Kurulu’nda deneyecek olan temsilcilerimiz karar onanırsa gelecek yıldan itibaren cezalarını çekmeye başlayacak. İki kulüp de bu karara itiraz edileceğini açıkladı.

UEFA Disiplin Kurulu’na sevk edilen Romen ekibi Steaua Bükreş ise 1 yıl ceza alırken bu ceza 5 yıl ertelemeli verildi. Yani Romen ekibi 5 yıl içinde ‘Şike’ye bulaşmazsa ceza almayacak.


Başkanlığı askıya alındı…

Dün UEFA tarafından ceza almasa da ülkemizde önceki gün sonuçlanan (24 Haziran) ve dün kamuoyuna duyurulan bir mahkeme kararıyla Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın görevi askıya alındı. Yıldırım ile beraber İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu da aynı akıbete uğradı. Fenerbahçe kongre üyesi Recep Özcan, İstanbul Anadolu 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne bir dava açmış ve sözkonusu üç ismin ‘şike soruşturması’ nedeniyle geçici olarak görevlerinden alınmaları ve seçimli genel kurul çağrısı yapmak üzere 3 kişilik kayyum heyeti atanmasını talep etmişti. Mahkeme, bu isimlerin dava sonuçlanana kadar kulüpteki görevlerinden uzaklaştırılmalarına hükmetti.


‘En az 3 ay dönemez…’

Bu sonuçla ise Aziz Yıldırım’ın başkanlığı askıya alınmış durumda. Baykan İdea Hukuk Bürosu sahibi, avukat Serbülent Baykan, mahkemenin aksi karar verene ya da kararını bozana kadar Yıldırım’ın başkanlık yapamayacağını söylüyor: “Bu karar sonucu Aziz Yıldırım’ın ‘Fenerbahçe Spor Kulübü Derneği’ndeki başkanlık ve yönetim kurulu üyelikleri tedbir kararı kaldırılıncaya ya da mahkeme nihai karar ile davayı reddetmediği sürece’ askıya alınmıştır.’ Bu sürede Yıldırım ve arkadaşları Fenerbahçe Kulübü’nü temsil yetkisine sahip değildir. İmza atamaz, kararlara etki, yönetim kurulu toplantılarına iştirak edemez. Aksi takdirde ‘hapis cezası’ alabilir.”


Peki mahkeme’nin kararı bozması ve yeniden Aziz Yıldırım’ın Başkanlık yolunun açılması ne kadar sürer. Baykan’a göre en iyimser ihtimal 3 ay: “HMK 394. Maddesi gereğince aynı mahkemeye itiraz edebilir. Bu talebi dereddedilir ise bu red kararına karşı Yargıtay yolu da açıktır. İtiraz tedbir kararından sonra 1 hafta içinde tedbir veren mahkemeye yapılır. Bundan sonraki bir hafta, 10 gün içerisinde mahkeme karar verebilir. İtiraz reddedilir ise bir tarih vermek zor ancak bu sürecin üç ayı aşabileceğini düşünüyorum. Eğer hem yerel hem yüksek mahkemede tedbiri kaldırmaz ise bu takdirde yargılamanın sonuna kadar tedbir kalabilir. Ancak mahkeme vermiş olduğu tedbir kararından her zaman dönebilir. Tedbir kararı ağır ceza mahkemesinin kararı esas alınarak verildiği için yargıtayca şike kararının onanması ya da bozulması çok kritik. Teminat ile kaldırabilmenin zor olduğunu düşünüyorum.”


Kiğılı vekâlet edecek

“UEFA’nın Yıldırım ve yöneticiler için ‘Futboldan men’ kararı alması halinde Türkiye Futbol Federasyonu ‘Kararı ülke içinde uygulamamam’ diyebilir mi” diye soracak olursanız o da mümkün değilmiş: “Türkiye UEFA sistemine entegre, bu sebeple uymak zorunda. Aski halde ağıryaptırımlar ile karşılaşır. UEFA’nın hiçbir organizasyonuna katılamama gibi. TFF’nin uymaması gibi bir karar verilmesini mümkün görmüyorum.”


Artık Fenerbahçe’yi Başkanvekili Abdullah Kiğılı’nın temsil etmesi ve Sarı-Lacivertli kulübün de seçime gitmesi bekleniyor.


Bursa’ya terfi geliyor

Avrupa Kupaları’ndan men edilen Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın yerine diğer takımlarımız Avrupa’ya gidecekler. Ligi 4. bitiren ve Avrupa Ligi’ne katılma hakkı kazanan Bursaspor, ön eleme oynayıp Şampiyonlar Ligi’ne katılmaya terfi etti. Yeşil-Beyazlıları takip eden Kayserispor, Avrupa Ligi play-off’una katılırken, onların ardından gelen Kasımpaşa da Avrupa Ligi 3. ön eleme turundan itibaren bu kupaya dahil olacak.


Fenerbahçe’nin cezasındaki ‘+1’ nedir?

Fenerbahçe’nin cezasındaki +1 ise ‘koşullu’ olarak belirtilen bir ceza. 2 yıllık Avrupa’dan men cezasını herhangi bir koşula bağlı olmaksızın çekecek olan Sarı-Lacivertliler’in kalan cezası ise 5 yıl ertelenecek. 5 yıl içerisinde yeniden ‘Şike’ ile ilgili bir ceza alırsa bu ‘+1’ de eklenecek. Bu süre zarfında herhangi bir ceza alınmazsa bu ‘+1’ silinecek. Fenerbahçe ‘+1’i böyle açıklasa da kulislerdeki bilgi bu ‘ceza’nın paraya çevrilebileceği yönünde…


Bu sorular hâlâ cevap bekliyor

1- 2010-2011 sezonunun şampiyonu Fenerbahçe olarak tescil edilmişti. Bu kararla, şampiyon değişecek mi?

2- Keza aynı sezonun Türkiye Kupası şampiyonu Beşiktaş’tı. Bu durumda kupanın da sahibi kim olacak?

3- 3 Temmuz’un ardından oynanması gereken, 2011-2012 sezonunu Süper Kupası halen oynanmadı. Bu maç kimler arasında ve ne zaman oynanacak?


Platini’nin dediği oldu!

19 Mart 2012’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen UEFA Başkanı Michel Platini’nin 22 Mart’taki UEFA Kongresi’nde Başbakan’ın ‘Kişiler ve kurumlar ayrılsın. Camialar zarar görmesin’ önerisini kabul ettiği iddia edilmişti. Ancak UEFA’nın verdiği karar bunun tersi oldu. CAS’taki davasını ‘anlaşmalı’ olarak çektiği iddia edilen Fenerbahçe ceza alırken, kişiler şu an için bir ceza almadılar.


 


 


 



Beşiktaş ve Fener'e UEFA'dan ceza: Futbol'un kara günü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder