6 Ağustos 2013 Salı

Times: "Erdoğan'ın Düşmanları Cezalandırıldı"

 


Haber: Times: 'Erdoğan'ın Düşmanları Cezalandırıldı'








Türkiye’de dün açıklanan Ergenekon davası kararları İngiliz medyasında da yankılanırken, haberi “Erdoğan’ın düşmanları cezalandırıldı” başlığıyla veren Times Gazetesi, İslami eğilimli Türk hükümetinin ülkenin laik tabakasını tasfiye etme girişimi olarak görülen davada onlarca siyasetçi, emekli asker ve gazeteci hapis cezası aldı” ifadelerini satırlarına taşıdı.


Türkiye’de dün açıklanan Ergenekon davası kararları İngiliz gazetelerinin dışhaberler sayfalarında öne çıkıyor.


“ERDOĞAN’IN DÜŞMANLARI CEZALANDIRILDI”


BBC Türkçe’nin yansıttığı habere göre, Times Gazetesi haberi “Erdoğan’ın düşmanları cezalandırıldı” başlığıyla verdi. Gazete “İslami eğilimli Türk hükümetinin ülkenin laik tabakasını tasfiye etme girişimi olarak görülen davada onlarca siyasetçi, emekli asker ve gazeteci hapis cezası aldı” dedi. Times, 275 sanıktan 15′ine ömür boyu hapis cezası verildiğini hatırlatırken soruşturmaya destek veren kesimin bu davayı “derin devletle” son hesaplaşma olarak gördüğünü belirtti.


Pek çok kişinin ise Ergenekon davasını, Türkiye‘nin laik temellerini yıkmak için tasarlanmış ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın “düşmanlarına” karşı yürütülen bir “cadı avı” olarak değerlendirdiğini belirten Times, başladığı günlerde Türkiye‘de büyük bir çoğunluğun davaya destek verdiğini ancak tutuklananların ve gözaltına alınanların sayısı arttıkça şüphelerin de ortaya çıktığını yazdı.


ERDOĞAN’A VE AZINLIK LİDERLERİNE “SUİKAST PLANLARI”


Independent gazetesi, haberini dün Silivri‘de güvenlik güçlerinin protestoculara tazyikli suyla müdahale ettiğini gösteren bir fotoğraf eşliğinde “Eski Ordukomutanına ömür boyu hapis” başlığıyla duyurdu. Justin Vela imzalı haberinde Independent, AK Parti hükümetini devirmek için komplo kurmakla suçlanan yaklaşık 300 kişiye dün ağır hapis cezaları verildiğini yazdı.


Vela yazısında, “2008 yılında başlayan dava, Türkiye‘nin eskiden baskın olan ve gücünü ordudan alan laik yapılanmasıyla İslami eğilimli AKP arasındaki mücadelede bir dönüm noktası oldu. Başlangıçta 86 sanıkla başlayan davada sanık sayısı 275′e ulaştı. Aralarında eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ‘un da bulunduğu kişiler ömür boyu hapis cezası aldı” dedi.


Vela, dava sırasında savcıların, Ergenekon örgütünün Recep Tayyip Erdoğan‘a ve azınlık liderlerine suikast planları yaptığını ve camileri bombalamayı planladığını söylediğini yazdı.


Ordu üzerinde sivil kontrolü sağlama çabasının Türk hükümetinin Avrupa Birliği‘yle ilişkilerinde önemli bir paya sahip olduğunu belirten Independent yazarı, Erdoğan yönetiminin aldığı kararları ve yaşamları üzerindeki baskıyı protesto eden binlerce kişinin Haziran ayında eylemler düzenlediklerini de hatırlattı.


ORDU ÜZERİNDE HAKİMİYET


Guardian gazetesi ise Ergenekon davasından çıkan sonucu Orta Doğu Editörü Ian Black’in bir yazısıyla değerlendirdi. Black yazısında, mahkemenin verdiği ağır cezaların Türkiye‘de “öfkeli bir ayrışmayı alevlendirdiğini” yazdı. Türkiye‘nin, Haziran ayında Gazi olaylarıyla başlayan toplu protestoların etkisini hala hissettiğini vurgulayan Ian Black, Londra merkezli düşünce kuruluşu Chatham House’tanTürkiye uzmanı Fadi Hakura’nın görüşlerini de aktardı.


Hakura’ya göre, mahkemenin verdiği ağır hapis cezaları, sivil hükümetin Orduüzerinde kurduğu hakimiyeti gösteren bir işaret.


Guardian editörü Black, davanın kimileri tarafından “derin devletle” hesaplaşma, kimileri tarafından da Erdoğan’ın başlattığı bir “cadı avı” olarak görüldüğünü belirtti ve yazısını şöyle sürdürdü:


“Ergenekon davası çok hassas bir noktaya dokundu. Türkiye 1960 ve 1980 yılları arasında üç askeri darbe yaşadı. 1997′de, AKP‘nin öncüsü olan ılımlı İslamcı hükümet görevden ayrılmaya zorlandı. Kemal Atatürk’ün kurduğu modern laik cumhuriyetin koruyucusu olan Ordu ve AKP arasındaki ilişkiler hep gergin oldu.


2002′de iktidara geldiğinden bu yana Erdoğan, Ergenekon ve ondan önce Balyoz davalarıyla, ordunun gücünü sürekli azalttı.”


Ian Black yazısını Fadi Hakura’nın şu görüşlerle noktaladı:


“Çıkan karar, sivil hükümetin Ordu üzerinde egemenlik ve etki tesis ettiğini açıkça ortaya koyuyor. Ancak dava beş yıldır devam ediyor ve artık halk üzerinde çok fazla bir ilgi ve heyecan yaratmıyor. Bu yüzden fazla bir etki yaratmayacaktır. Ancak verilen ağır cezalar, hükümetin Ordu yapılanmasıyla ödeştiği izlenimi veriyor.” - Ankara



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder