16 Ağustos 2013 Cuma

Van'da minibüslere, otobüslere yeni sistem

 


Van Büyükşehir Belediyesi kentteki toplu ulaşım ile ilgili tarihi projede sona doğru geldi. Kentteki tüm minibüslerin, halk otobüsüne dönüşeceği sistemde elektronik bilet, akıllı duruklar, ring sistemi gibi birçok yenilik ile birlikte kentin en büyük sıkıntısı da böylelikte çözülecek. Belediye Başkanı Bekir Kaya, “Bu sistem kentimizde belirlenen süre içerisinde devreye girecektir. Bu sistemle tüm mağduriyetler çözülecek ve halkımız yeni ve modern bir sisteme kavuşacaktır” dedi.


 


 


Van Belediyesi, 2010 yılından beridir kentte ‘Minibüslerin halk otobüslerine dönüşmesi’ çalışmalarının sonuna geldi. Kentteki toplu taşıma sisteminin tamamen dönüşeceği sistem içerisinde bir yandan kooperatif yönetimleri, bir yandan şoförler cemiyeti diğer yandan da şoför esnafları ile bir araya gelen belediye yönetimi bu yıl içerisinde dönüşüm projesini başlatıyor. Bu çalışmalar kapmasında Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya dönüşümle ilgili minibüsçü esnafı ile bir araya gelerek sistemi anlattı. Tüm minibüs sahiplerinin katıldığı toplantıda ilk açıklamayı Van Şoförler Odası Başkanı Faruk Arpaslan yaptı. Tüm esnafların bu sistemin değerini bilmesi gerektiğini aktaran Arpaslan, belediyenin iyi niyetine karşılık esnaflarında bu çalışmaya kolaylık sağlamasını istedi. Bir daha böyle bir fırsatı yakalayamayacaklarını aktaran Arpaslan, bu dönüşün kısa süre içerisinde tamamlanması için çağrı yaptı.


 


Kaya: Ulaşımı yeni bir düzene kavuşturuyoruz


Şoförlerin alkışları arasında salona gelen Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, dönüşüm ile ilgili birçok toplantı düzenlediklerini belirterek, toplantıya katılan herkese teşekkür etti. Dönüşüm konusunda önemli bir ilerleme kaydettiklerini ifade eden Kaya, sistemin Van’da nasıl işleyeceği ile ilgili tüm sorulara cevap bulduklarını ve bu sistemi kesinlikte kente kazandıracaklarını belirtti. Van’da ulaşım ile ilgili yeni bir dönem başlattıklarını aktaran Kaya, oluşacak sistem modern ve herkesin memnuniyet duyacağı bir sistem olacağını aktardı. Bu sistemin ilk başta şoför esnaflar için bir dezavantaj olarak görülebileceğini ancak bunun dezavantaj değil, bir süre sonra çok önemli bir avantaj olacağını söyleyen Kaya, “Belediyecilikte beşinci yılımızı yaşıyoruz. Biz ilk geldiğimiz günden beri özellikle korsanla mücadele konusunda birçok kez görüşmeler yaparak, bunun bitirilmesi için mücadele ettik. Temel amacımız kentteki hem trafik akışını rahatlatmak, hem esnaflarımızı rahatlatmak hemde halkımızın sorunlarını sona erdirmektir. Bunun yanında elbette ki ulaşıma yeni bir düzene kavuşturmaktır. Bunu yaparken yerel kültür, yıllardır süregelen alışkanlıklar ve insanların buna bakış açıları çok önemli ve bunların kolay kolay değişmeyeceğini biliyoruz. Dönüşümden sonra birçok ilde şoför esnafının durumlarını inceledik. Bu incelememizde hiçbir il de zarar eden esnaf yok, birçok ildeki esnaflarımızın yüzde 20-30-40 hatta yüzde 60’a kadar bir kar elde ediyorlar. İlk başta bu sistem esnaflarımıza bir maddi yük getirse de sonrasında gerek haklar gerekse de maddi açıdan çok önemli getirileri var” dedi.


Kaya: Bu dönüşümü başaracağız


Şuan itibariyle kentteki ulaşımın çok başlı ve hergün binlerce şikayetin geldiği çok kötü bir durumda olduğunu aktaran Kaya, “Yıllardır süre gelmiş bir sistem var ama bu sistem bu halka hiçbir şekilde hak ettiği bir hizmet sunmuyor. Ancak bu asla böyle gitmeyecektir. Sizin bir minibüsünüz var ama aynı zamanda siz ve aileleriniz de yolcudur. Belediyenin, kentin, esnafın ve kentte yaşayan herkesin menfaatleri karşılıklıdır. Birimizin zararına olan bir şey hepimizin zararınadır. Birimizin yararına olan bir şey yine hepimizin yararınadır. Siz çok para kazanırsanız, belediye vereceğiniz para da fazlalaşır, sizin alım gücünüz yükselir bu kez bu alım gücü diğer esnafa yansır. Dolayısıyla sizin kazancınız bizim kazancımızdır. Bizim kaygılarımız da aynı zamanda sizlerin kaygısıdır. Van Belediyesi’nin kaygıları tüm kenti nasıl etkilerse sizlerin kaybı da hepimizi etkiler. Şunu içtenlikle söylüyorum, bir şeyden siz zarar görecekseniz hepimiz görelim, ama bir şeyden siz yarar sağlayacaksanız tüm kentimiz bundan faydalansın. Bu dönüşümde sizin başarısızlığa uğramanız bizlerin ve bu kentin başarısızlığı olur. Biz bu dönüşüm çalışmalarını başlattığımız gün bu esnaflarımızın bu kente nasıl bir kaliteli hizmet sunacağı ile ilgili koşulları yaratmamız gerektiğini ilk olarak düşündük. Sizin gücünüzü çok çok aşacak ve sizleri borç altında bırakacak bir sistem yaratacaksak bundan hiçbir kaliteli hizmet alamayacağımızı iyi biliyoruz ve bu dönüşümün de bir anlamının olmayacağını biliyoruz. Şuan birçok esnaf grubumuzun belediyeye borcu var. Ne belediye bu borcu tahakkuk edebiliyor, ne esnaf ödeyebiliyor ve her gün faiz işliyor. Bunun kente ne yararı olabilir ki? Bunun kente hiçbir yararı ve faydası yoktur. Bu nedenle bu dönüşümde hepinizi rahatlatacak bir formül peşindeyiz. Hala sizlerin temsilcileriyle diyalog içerisindeyiz. Eski borçları nasıl silebiliriz? Ücretleri nasıl indirebiliriz? gibi konularda hala tartışmalar yürütüyoruz. Bu dönüşümde esnaf ve belediyeyi karşı karşıya getirecek her türlü şeyden kaçınacağız” diye konuştu.


Kaya: Hak kaybı yaşandığı takdirde sizlerin avukatlığını yaparım


Dönüşümün süresi ile ilgili de bilgi veren Kaya, dönüşümün süreli olduğunu ve bunu belirli bir zaman aralığına bağladıklarını belirtti. Kaya, şoförlere güvence vererek konuşmasını şöyle tamamladı; “Bu çalışmada eğer bir hak kaybı doğacaksa, esnaf mağdur olacaksa ve biz buna sebebiyet verdiysek ben gönül rahatlığı ile sizlerin yanında yer alırım, avukatlıksa avukatlığınızı da yaparım. Bu konuda kimsenin bir tereddüdü olmasın. Benim yönetimimde sizlere ilişkin bir hak kaybı yaşanırsa ben gönül rahatlığı ile arkadaşlarımı bırakır sizlerin yanında yer alırım. Hiçbir zaman da bu sözlerimden de caymayacağım” Bu sözler üzerine şoförler Kaya’yı dakikalarca ayakta alkışladı. Toplantı daha sonra soru cevap bölümüyle sona erdi.


 


Bu sistem kısaca neyi öngörüyor?


Bu dönüşüm çerçevesinde kentte bulanan 268 minibüs halk otobüsüne dönüşerek, halk otobüslerine dönüşen minibüsler tek çatı altında toplanacak. Güzergâhlar ve duruk yerleri yeniden belirlenecek. Araçlarda elektronik bilet (Akbil, kentkart vs) sistemi ile çalışacak. Araçlara iç ve dışını gösterecek üç adet kamera, bilgilendirme ekranları monte edilecek ve araçların tümü engelli yurttaşların en rahat şekilde erişebileceği bir duruma getirilecek. Elden para toplama işi sona erecek, gürültü kirliliği önlenecek. Tüm araçlar ring (sürekli hareket hali) şeklinde çalıştırılarak, yeni rotasyon merkezleri oluşturulacak. Tüm araçların hareket durumları belediye bünyesinde oluşturulacak bir merkezden izlenerek, tüm müdahaleler buradan yapılacak. Otobüsler 7.70 metre uzunluğunda klimalı ve konforlu araçlardan oluşacak. Bu çalışmalar sonucunda ulaşım rahatlayacak, hizmet kalitesi en üst seviyeye çıkacak ve sistem tamamen büyük kentlerde oluşturulan sistem ile aynı olacak. Kentteki herhangi bir noktadan binen bir yurttaş, istediği noktaya tek bilet ücreti ile gidebilecek.


Dönüşümün tamamlanması için belediyenin öngördüğü süre 8 ay olarak düşünülüyor. 8 ayın sonunda kentteki tüm araçlar bu sistem içerisine dahil olacak.



Van'da minibüslere, otobüslere yeni sistem

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder