1 Ağustos 2013 Perşembe

Ucuz peynir alırken iki kere düşünün...

 


Koyuncu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yaptığı denetimlerde geçen hafta içerisinde taze kaşar, tulum peyniri ve sütten elde edilen çeşitli ürünlerde tağşiş ve taklitle karşı karşıya kalındığını, bazı ürünlerde bitkisel yağ tespit edildiğini hatırlattı.


Süt ve etin önemli besin kaynakları arasında yer aldığını ifade eden Koyuncu, “Ahlaki ve insani değerleri yitirmiş insanlar, daha fazla kar etmek için insan sağlığıyla ciddi manada oynuyorlar, tüketiciyi kandırıyorlar” dedi.

 


Tulum, kaşar ve eritme peynirde bitkisel yağ ve margarin kullanılmasının tüketiciyi aldatma yöntemlerinden biri olduğunu dile getiren Koyuncu, şunları söyledi:

 


“Sütün saf yağı alınarak krema ve teKreyağ olarak değerlendiriliyor. Çünkü krema ve tereyağ çok değerli. Hem besin kaynağı hem de parasal anlamda değerli bir ürün. Tulum, kaşar, eritme ve diğer peynirlerin yapımında ise sütte eksilen yağı tekrar elde edebilmek için bitkisel yağ ve margarin kullanılıyor. Böylelikle yağ oranı yeniden dengelenmeye çalışılıyor. Daha fazla kar etmek için böyle bir sahtekarlığa başvuruluyor. Kesinlikle ve kesinlikle bunun affedilebilir bir tarafı yok. İnsanlık açısından da bunu tasvip etmemiz mümkün değil. Türk toplumuna, gelecek nesillere çok ciddi tehdit ve tehlike oluşturuyor.”

 


Koyuncu, piyasa fiyatının altındaki ucuz ürünlerin tercih edilmemesi gerektiğini vurguladı.

 


Ali Koyuncu, çok ucuz ürünler tercih edildiğinde mutlaka bir sahtekarlıkla karşı karşıya kalındığını belirterek, tüketicilerin hassas davranması gerektiğini ifade etti.

 


Her ürünün bir maliyeti olduğunu ve kimsenin bu maliyetin altında satış yapma lüksünün olmadığını aktaran Koyuncu, “Taze kaşar ve tulum peyniri, yaklaşık 11 litre sütten elde ediliyor. 1 litre sütün sanayiciye maliyeti 1,2 lirayı buluyor. Diğer maliyetler ve üreticinin karı da düşünüldüğünde, tüketicilerimize 15 liradan daha ucuza satılan taze kaşar ve tulum peynirini satın almamalarını öneriyoruz. Yine ucuz ürünlerde kullanılan katkı maddeleri insan sağlığı açısından ciddi sıkıntılar doğurabilir. Bu nedenle tüketicilerimiz çok dikkatli olmalı” diye konuştu.

 


“Türkiye, eski Türkiye değil”

 


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yönetmelik ve kanunlar çerçevesinde düzenli şekilde tüketicileirn güvenli gıdaya ulaşması için denetimler yaptığını dile getiren Koyuncu, denetimleri yerinde ve doğru bulduklarını söyledi.

 


Koyuncu, Türkiye’nin eski Türkiye olmadığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

 


“Hayvancılık ve süt işletmelerinde, sütün ineğin memesinden çıkışından sanayide işlenmesine kadar Avrupa standartları üzerinde üretimler yapılıyor. AB, bu yıl Türkiye’yi hayvan sağlığı, süt ve hayvan kayıtları, üretim tesislerinin hijyeni anlamında inceledi ve AB’ye ürün satabilme onayını verdi. Türkiye çok ilerliyor ama maalesef 3-5 tane kişiliksiz, vicdansız insan, hem tüketiciyi hem üreticiyi zor duruma sokuyor. Dürüst olmayan insanlarla sonuna kadar mücadele edeceğiz. “

 


Koyuncu, tüketicilerin şüphe duydukları ürün ve iş yerini “Alo 174″e bildirebileceklerini sözlerine ekledi.


Ucuz peynir alırken iki kere düşünün...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder