1 Ağustos 2013 Perşembe

Washington'a uyarı

 


ABD’de, eski Başkan George W. Bush yönetimine bol miktarda “yetkili” göndermesiyle tanınan neo-con (yeni muhafazakâr) düşünce kuruluşu American Enterprise Institute (AEI), Türkiye’nin doğalgaz kaynakları için rekabet yüzünden Doğu Akdeniz’de istikrarı bozabileceği iddiasında bulundu.


AEI tarafından yayınlanan son raporda, Türkiye’nin bu amaçla güçlü ordusunu kullanabileceği ileri sürülürken, ABD’nin, Hamas örgütüne yakın olan Ankara’nın bölgede istikrardan yana olacağını varsaymaması gerektiği savunuldu. Raporda, Türkiye’nin kuvvetli bir donanmaya sahip olduğu ve iki yıl önce AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın Kıbrıs Rum Kesimi’ne karşı askeri güç kullanma tehididinde bulunduğu ileri sürüldü. Raporda, bu tür tehditlerin görmezlikten gelinemeyeceği görüşüne yer verildi. Raporu kaleme alan Niklas Anzinger, Ankara’nın İsraille Rumları, Türkiye’nin Akdeniz’deki enerji çıkarlarına yönelik bir tehdit olarak gördüğünü savundu. Ankara’nın hırslı savunma ve askeri hedefleri bulunduğunu da vurgulayan Anzinger, bu durumun, AK Parti’nin, Türkiye’yi “ABD ve AB yörüngesinden uzaklaştırma amacını yansıttığını” iddia etti.

 


Raporda, kendi enerji kaynaklarına sahip olmayan Türkiye’nin coğrafik pozisyonunu nakite çevirmeye çalıştığı ileri sürüldü.

 


İTALYAN GEMİSİ ENGELLENDİ

 


İtalyan gemisi engellendi Rum medyası geçen hafta, Türk Deniz Kuvvetleri’ne bağlı bir karakol gemisinin, Rumların tek yanlı parselleyerek Amerikan Noble Energy ve İtalyan ENI petrol şirketine kiraladığı uluslararası sularda, “Odin Finder” adlı İtalyan araştırma gemisini engellediğini duyurdu. Rum telekomünikasyon dairesi Cyta adına Doğu Akdeniz’de deniz altına kablo döşemek amacıyla Limasol Limanı’ndan yola çıkan İtalyan gemisinin, uluslararası sularda Türk gemisinin engellemesi üzerine Rum Baf Limanı’na yanaştığı belirtildi. Rum hükümetinin olayla ilgili gerekli işlemleri yaptığı kaydedildi.


Washington'a uyarı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder