16 Ağustos 2013 Cuma

VAN SEMAVERİNDE ÇAY DEMLEMEK

 


Vanlıların vazgeçilmezleri arasında çay yer alıyor. Pikniğe gidip de yanına semaver almayan Vanlı bir aile bile yoktur. Van semaverinde çay demlemek gibisi yoktur. Peki Van semaveri nasıl yapılıyor? Erzurum veya başka illerden Van’a semaver gelse de Van’da semaver yapan iş yerleri hala var.


Ustalar özenle hazırladığı semaver parçalarını birleştiriyor ve ortaya Van semaveri çıkıyor. Semaverin 16 parçadan oluştuğunu anlatan Yusuf Karayel usta, başka semaverlerin Van semaveri çayının tadını veremeyeceğini düşünüyor.


Van semaveri kireç tutma özelliğine sahip. Van semaverine emek veren ustalardan Ahmet Atıcı da buna dikkat çekti ve Van semaveri ile diğer semaverler arasındaki çay tadının farkını anlattı.


Van’da her gün semaver satışı yapılıyor çünkü Vanlılar, semavere ilgi göstermeye devam ediyor. Burası adeta semaverciler sokağına dönmüş durumda. Burada semaver tamiri de yapılıyor. Ancak anlaşılan Hüseyin Orhan ailesi için yeni semaver almak zorunda kalacak tabi önce babasından onay alması gerekiyor.


Vanlılar semaveri çayı içmekten son derece memnun ve bunu o özel tada bağlıyor. İshak Sağlam, odun semaverinde yapılan çayın güzel olduğunu söylüyor.


Vanlılar her fırsatta semaver çayını demliyor. Peki semaverde çay nasıl demlenir? Arafat Gökçek, bu soruya cani gönülden cevap veriyor.


Hasan Akbaş da Van çayının güzel olduğunu söyleyenlerden.


Yıllardır semaver satan Osman İnan’a göre semaver keyfi başka. İnan, “Odun semaverinde demlenen ve dinlendirilen çay bir şahane” diyor.


Kalabalık esnaf grubu için semaver almak isteyen Yalçın Tonel, “İllaki semaver çayı içilmeli” anlayışında, fiyatları ise pahalı buluyor. Semaver fiyatları 25 liradan 50 liraya kadar çıkıyor.


VANTVHABER.COM


 


 


 


Emrullahkurak



VAN SEMAVERİNDE ÇAY DEMLEMEK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder