7 Ağustos 2013 Çarşamba

Van Barış Meclisi Rojava'daki katliama tepki gösterdi...

Sınır kapılarının kapatılarak Rojava’ya amborgo uygulanmasına tepki gösterilen açıklamada, halkın özgür iradesine yönelik her türlü saldırının karşısında olunduğu vurgulandı.


Van Barış Meclisi öncülüğünde 54 Sivil Toplum Örgütü’nün (STK) temsilcilerinin katılımıyla Rojava’ya yapılan saldırıları kınamak amacıyla kent merkezinde bulunan Feqiye Teyran Parkı’nda basın açıklaması düzenlendi. Açıklamaya çok sayıda yurttaşın yanı sıra 54 STK’nın yöneticileri, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, BDP Van İl Örgütü yöneticileri, HDP, EMEP’li yöneticiler de katıldı. Açıklamada “Rojava katliamına sessiz kalma” pankartı açılırken, “Rojava halkı yalnız değildir”, “Rojava’nın çığlıklarını duyun”, “Elinizi Rojava’nın kadın ve çocuklarından çekin” dövizleri taşındı. Sık sık “Rojava halkı yalnız değildir”, “Bijî berxwedana Rojava”, “Bijî yekîtiya Kürdîstan” sloganlarının atıldığı açıklamayı kurumlar adına SES Van Şube Başkanı Yılmaz Berki okudu. Berki, Suriye’de yaşanan iç savaşta sadece Esad rejimini kınayan AKP hükümetinin, Rojava’da şuan Kürtleri katleden El-Nusra ve benzeri çetelere destek sunduğunu dile getiren Berki, Rojava halkına karşı geliştirilen katliama sessiz kalınmasının manidar olduğu söyledi.


‘Yardımların engellenmesini anlamak zor’


Kadın ve çocukların acımasızca katledildiği Rojava’ya, insani yardım malzemesi taşıyan yardım konvoylarının bile geçişine izin verilmemesine tepki gösteren Berki, Rojava’ya giden insani yardımın engellenmesi, yine Rojava’ya destek amaçlı Ceylanpınar ilçesine giden halkın engellenmesi ve polisin halka saldırmasını AKP hükümetinin adı geçen çeteci güçlere desteklediği, koruduğunun yönlendirdiğinin göstergesi olduğunu belirtti. Berki, Rojava bölgesinin insani yardım alabileceği en önemli sınır kapısının Türkiye’de olduğunu hatırlatarak, “Türkiye sınır kapılarının kapatılması ve tüm girişimlere rağmen kapıların açılmamasını anlamak mümkün değildir” dedi. AKP hükümetinin sınır kapılarını kapatmakla Rojava’yı adeta bir kuşatmaya tabi tuttuğunu aktaran Berki, bir an önce sınır kapılarının açılarak insani yardımların orada bulunan ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması gerektiğini ifade etti.


‘Halklar, katliamların hesabını soracaktır’


Suriye’nin geleceğine emperyalistler ya da Esad rejiminin değil, hiçbir baskı ve yönlendirme altında kamadan Suriye’de yaşayan halkların karar vermesi gerektiğini vurgulayan Berki, “Halklar er ya da geç Halepçe’nin, Roboski’nin, Rojava’nın ve diğer tüm katliamların hesabını soracaktır” dedi. Van Barış Meclisi birleşenleri olarak Suriye’de gerçekleştirilen müdahaleler sonucunda derinleşen savaş boyunca sivillere yönelik olarak gerçekleştirilen tüm katliamları ve Rojava’da yaşanan katliamları bir kez daha kınadıklarını belirten Berki, son olarak “Halkın özgür iradesine yönelik olarak gerçekleştirilen her türlü saldırının karşısında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz” dedi.


Açıklamanın devamında PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından başlatılan barış sürecinin AKP hükümeti tarafından somut adımlar atılmayarak heba edildiğini de belirten Berki, Türkiye halkları açısında tarihi bir fırsat olan barış sürecinin sağlıklı ilerlemesi için hükümetin derhal adım atması gerektiğini söyledi.


Açıklama yapılan oturma eyleminin ardından son buldu.


 


 


wanhaber



Van Barış Meclisi Rojava'daki katliama tepki gösterdi...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder