4 Temmuz 2013 Perşembe

Barbie'yi baştan yarattılar

Dünyanın en çok satan oyuncağı Barbie bebeklerin vücut ölçüsü ezelden beri tartışma konusu… Özellikle birtakım çevrelerin “gerçekçi olmayan vücut ölçüleri” ve kız çocuklarına dayattığı rol modeliyle… Ancak Pitsburghlu sanatçı Nikolay Lamm, en azından ‘gerçekçi olmayan vücut ölçüleri’ sorununa bir tasarımıyla parmak bastı.


Lamm, Barbie’nin ortalama ölçülerdeki tasarımının piyasa satışlarındaki potansiyelini merak ettiği için Barbie bebekleri yeniden tasarladı.  Barbie’yi yine alışılmış pembe tonlarındaki elbiseleriyle ve uzun sarı saçlarıyla tasarlayan sanatçı bu kez gerçek beden ölçülerini kullandı.


Buna göre Barbie’nin boynu iki kat daha kalın, bacakları daha kısa, uzun kafası bir parça daha küçük hale geldi. Ayak numarası da yetişkin ayağına göre oranlanarak büyütülen Barbie’nin aşırı ince beli de artık normalde olması gereken gibi.


Lamm, “Barbie’nin genç kızlar üzerinde olumsuz etkisi olduğunu düşünüyordum, eğer aşırı ince mankenlerin genç kızları etkilediğini düşünüyorsak, Barbie’nin etkilemesi de kaçınılmazdı”, diyor.


Sanatçı bu konuda da yalnız değil. Nisan ayında Barbie’nin anatomik olarak nasıl ölçülere sahip olması gerektiği de bir internet sitesinde yayınlanmıştı.



Barbie'yi baştan yarattılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder