12 Temmuz 2013 Cuma

Minare Ustaları Yüksekliğe Meydan Okuyor

Yükseklik korkusu olanların yapamayacakları mesleklerden biri olan minare ustalığı ve işçiliği, onlarca metre yükseklikte, güneş altında gün boyu çalışmayı gerektiriyor.


Camilerin ayrılmaz parçalarından minareler, estetik görünümleriyle camilere ayrı bir anlam katıyor. Ramazan ayında mahyalarla süslenen minarelerin yapımı ise zorlu bir süreç gerektiriyor.


Minare yapımının zorluklarını AA muhabirine anlatan Samsunlu minare ustası Adem Eren (42), 25 yıldır Türkiye’nin değişik illerinde metrelerce yükseklikte minareler yaptığını, 17 yaşında çırak olarak başladığı işini usta olarak sürdürdüğünü söyledi.


Samsun’un yanı sıra İstanbul, Tekirdağ, Bursa, İzmir, Van, Erzincan, Erzurum ve Kütahya gibi birçok farklı bölge ve ilde minare yaptığını anlatan Eren, “Minare inşaatçılığına çocuk yaşlarda başladım. Yaklaşık 25 yıldan beri minare yapıyorum. Metrelerce yükseklikte güneşin altında minare yapmak için çalışıyoruz” dedi.


Yaptığı minare sayısının 100′ün üzerinde olduğunu dile getiren Eren, minarede çalışmanın büyük dikkat istediğini belirtti.


Türkiye’de minare ustası sayısının az olduğuna değinen Eren, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Minare inşaatlarına büyük özen göstermek gerekiyor. Minarelerde esneme payı, yükseklik gibi teknik özellikler çok önemli. Özellikle tahta iskeleler yapmak, kalıpları hazırlamak ve modern mimari ile minare yapmak ayrı bir sanat gerektiriyor. Minarenin tekniği ve sağlamlığı kadar inceliği ve güzel görünümü de çok önemli. Caminin büyüklüğüne ve özelliğine göre 40 ile 56 metre arasında minare yapıyoruz. Bu yükseklikte çalışacak işçi bulmak çok zor, çalışmak isteyenlerin de yükseklik korkusu oluyor, işi bırakıp gidiyorlar.”


Minareyi 1 ayda tamamlıyor


Minare yapımında en küçük bir hatanın telafisi olmadığını, can ve mal kayıpları oluşabileceğini vurgulayan Eren, buna karşın mesleğini zevkle yaptığını anlattı.


Yaptığı minarelere bakınca büyük keyif aldığını kaydeden Eren, “Bana en çok ‘yüksekte çalışırken korkmuyor musun’ diye soruyorlar. Stresli ve tehlikeli bir iş. Çok dikkat gerektiriyor, hata kabul etmiyor. En küçük dikkatsizlik sakatlanmayla veya ölümle sonuçlanabiliyor ancak ekmeğimi çıkarmak için çalışıyorum” ifadelerini kullandı.


Eren, minare yapımının 1 ay sürdüğünü, bir minarenin maliyetinin ise 70 bin ile 100 bin lira arasında değiştiğini sözlerine ekledi.



Minare Ustaları Yüksekliğe Meydan Okuyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder